Tettes blogg

Tettes blogg

Hopptränat och Dressyrtrimmat!

Juli 2015Posted by Tette Thu, July 23, 2015 23:31:21
Dagen började med hoppträning på förmiddagen för en grupp elever. De fick börja med travhoppning och sedan lite olika linjer för att sedan lägga ihop det till en "evighetsbana" för att träna rytmen, hålla galoppen, hålla fokus och flåset. Nyttigt och uppskattad träning. Det är så kul att hålla träning!

Efter det satt vi (Björn, jag och Elin) och kollade lite på ett eventuellt nytt upplägg på bloggen. Vi får se om det blir någon förändring lite längre fram!

På eftermiddagen red jag tre av mina hästar, LORD, ACINDO och CASH FLOW. De hade fått börja dagen i sina hagar och där var de och njöt av tillvaron i några timmar. Hästarna går i hagen varje dag och jag försöker att rida de antingen före eller efter så de får många timmar ute varje dag.

De tre hästarna trimmade jag dressyr på. Alla tre var så otroligt avspända, nöjda och jobbade på riktigt bra. Det var så kul att jobba dem alla tre idag! Vissa dagar kan någon häst vara lite mer krävande och behöva extra tid. Idag var de väldigt lika alla tre! Jag kunde njuta av ridningen!

Hur lägger jag upp ett dressyrpass då? Lite olika från häst till häst men om vi tar LORDs pass idag så började jag med lite skrittjobb och gjorde bakdelsvändningar. När de kändes bra så joggade jag igång i trav. Började med fyra serpentinbågar över banan och varje gång jag kom till medellinjen så gjorde jag en övergång till skritt. Kom på mig själv med att ha lite bråttom igång i traven först, så lugnade mig och lät honom skritta tills han var avspänd och sedan igång i trav igen. Han tycker det är lite jobbigt med dessa övergångar så jag red en bra stund så för att få honom med mig. Gick även in på stora volterna och delade in de i fyra "kvartar"
Tänk er klockan så travade jag från 12 till 15 sedan övergång och skritt från 15 till 18. Igång i trav från 18 till 21, övergång till skritt från 21 till 12 och så rullade jag runt några varv. Bytte även varv för jag gör alltid alla övningar åt båda hållen.
Jag kände hur han slappnade av mer och mer och gjorde bättre och bättre övergångar.

När det kändes bra så fortsatte jag med travjobb efter en skritt paus. Gjorde långa skänkelvikningar på diagonalerna. Jobbade sedan längs långsidorna med sidvärtsrörelsen "öppna". När han gått några steg i öppnan så ställde jag lite lite lätt utåt och han jobbade på väldigt bra.
Övergick sedan i galoppjobb efter trav delen som såklart innehöll lite skritt pauser. Galopperade på de stora volterna och delade upp volten i två halvor. Galopp halva volten sedan övergång till trav halva volten, galopp igen halva volten. När jag övergick i att galoppera hela volterna så varierade jag mellan att ha honom lite ställd inåt, rak och lite ställd utåt.
Galopperade långsidorna och höll mig lite innan för spåret och fokuserade på att ha en rak häst, vilket Elin som satt och tittade när jag red sa att han var på en gång! Härligt! Rak häst stadig i form mellan hjälperna.
Mitt på den ena långsidan stod det ett hinder innanför spåret. Det använde jag som ett rundningsmärke. Kom i galopp genom kortsidan, hörn passering och så in på en lätt diagonal, rundade hindret och ut mot långsidan igen (det blir lite lätt förvänd galopp då) På nästa långsida red jag upp på kvartslinjen och varierade galoppen. Galopperade framåt fyra steg, tillbaka fyra lugna, framåt fyra steg, fyra lugna steg osv. På den andra långsidan gjorde jag min båge innanför hindret och sedan kvartslinjen på nästa långsida med variation i galoppen. Kunde även öka på så hela den kvartslinjen blev en stor galopp framåt som växte mer och mer för att komma tillbaka till normal arbetsgalopp igen. Eller korta galoppen till en långsam galopp, variation som sagt. Jobbade i båda varven med denna övningen.
Avslutade med att trava av honom lång och låg i formen, långsam och avslappnad.

Såhär kan ett dressyrpass se ut för mig. Med ACINDO jobbade jag på ett lite annat sätt. Mer förvänd galopp och en del byten. Med CASH FLOW gjorde jag liknande upplägg med som LORD men jag la in en annan sidvärts övning istället för att jobba långa "öppnor" på långsidan. Den övningen kan jag skriva om någon annan gång.

Hoppas det var intressant att läsa lite om hur jag lägger upp ett ridpass.
Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.