Tettes blogg

Tettes blogg

MARIA GRETZER CLINIC!

September 2010Posted by Tette Thu, September 09, 2010 01:44:55

Ikväll har jag gjort något roligt, nämligen varit med och ridit på Maria Gretzers clinic på Strömsholm med min fyraåring CARLINA SB!

Clinicen hade temat "Maria Gretzer ger tips och råd inför hoppningens 4-årschampionat"

Jag fick förfrågan i förrgår om jag kunde vara med och rida. Det skulle vara på en fyraårig som inte skulle kvala till semifinalen, men ändå vara utbildad för att kunna göra det.

CARLINA SB som är efter Cardento-Cortez, har ju utbildats under vintern med siktet på att starta några tävlingar innan sommarbetet. Den första planen var att hon skulle gå championatet. Men som alltid när man jobbar och utbildar unghästar så kan man få ändra sin ursprungsplan, vilket jag gjorde med henne. Tyckte inte att hon var färdig för att kvalas då hon har växt mycket och behövde ett långt sommarbete för att få växa i lugn och ro. Gjorde två tävlingar i slutet av maj, med felfri runda i 1 meter klass. Sedan blev det hela elva veckor på betet!!! Det gjorde henne gott!

Har nu ridit henne i fyra veckor och hon känns mycker bättre i kroppen.

Så ikväll var vi med på clinicen och det gick jättebra! Hon var så duktig.

Maria hade byggt en trevlig bana med fina hinder, en del lite tittiga, en kombination och även vattenmatta under sista hindret. Clinicen bestod av två grupper. Det var en tjej som hette Sara och så jag som red först. I gruppen efter var det hopplärarna på Strömsholm, Jens Fredricsson, Charlie Siemerling och Daniel Svensson som red.

Vi började med lite framridning för att gå igenom hur stora krav man ska ställa på en så pass ung häst. Maria tycker det är viktigt att inte sitta ner i traven eller galoppen för mycket. Mest lättridning och lätt sitts. Så kan man ta ett varv på volten i galopp och sitta ner för att sedan växla till lätt sitts igen, likaså i traven. Mycket tempoväxlingar och avbrott mellan skritt-trav-skritt, trav-galopp-trav osv

Vi började sedan att travhoppa fram på ett lågt räcke från båda håll, som stod snett igenom. Hoppade det sedan i galopp och det höjdes till ca 1 meter. Så gjorde de en oxer av räcket som vi hoppade direkt i galopp, två-tre gånger.

Första travhoppet var ett riktigt "kråkhopp"! för CARLINA SB var lite spänd, men hon slappnade av nästan på en gång. Innan vi fick hoppa banan så hoppade vi vattenmattan. Först i trav en gång och sedan galopp. Det är viktigt att träna på att hoppa vattenmatta redan från början med fyraåringarna eftersom det kommer vara med i semifinalerna.

Banan bestod av nio hinder. Började i höger galopp och vände snett igenom på lång anridning till hinder nr ett som var ett stigsprång. Vänster-sväng längs kortsidan och vände upp på hinder nr två som stod i början på långsidan, ett räcke. Böjt spår sju galoppsprång till vänster och hinder nr tre, en oxer. Högersväng längs nästa kortsida och vända in på hinder nr fyra som var en oxer i början på långsidan och sedan rak linje 21,5 meter ner till hinder nr fem ett räcke (hinder nr två från andra hållet) hålla galoppen och högersväng längs kortsidan och vända in snett igenom på lite lång anridning fram till hinder nr sex som var en kombination räcke-räcke 7 meter. Fortsätta vänstersväng längs kortsidan och in på långsidan och hoppa hinder nr sju, en oxer och så böjt spår åt vänster på sju galoppsprång till hinder nr åtta som var ett räcke. Hinder nr nio stod sedan på lång anridning längs hela långsidan och böjt spår in åt höger framför hinder nr sju och hoppa nr nio upp mot hörnet. Sista hindret var räcke med vattenmatta under. Hoppas ni förstod banan någorlunda, jag lovar att jag ska försöka lära mig att rita istället i datorn, men tänkte att det kunde vara kul att få lite tips om en bra bana.

CARLINA SB hoppade banan helt strålande! Inga tveksamheter fast det var lite att titta på.

Fick väldigt fint beröm av Maria efter rundan. Hon gillade att jag red i ett bra tempo i en lätt sitts, och visade hästen på ett bra sätt. Hästen visade förtroende och hade en bra balans hela vägen. Gissa om jag är glad och stolt???!!! Det var så roligt att CARLINA SB skötte sig så bra och det känns som att jag fick ett bra kvitto på att jag utbildat min häst rätt och har en bra plan.

Det var intressant att höra Marias råd och tips för hur hon tycker vi ska utbilda våra hästar, det var mycket bra saker jag kan ta med mig hem till min vardagsträning. Jag får sådan inspiration att höra någon som är så duktig och erfaren som Maria Gretzer!